on teman :)

Saturday, April 3, 2010

antara adat dan syariat .

begitu tingginya orang Melayu mengangkat adat. kalau tak, takkan la wujudnya peribahasa biar mati anak jangan mati adat. fuhhhhh. dalam undang-undang Malaysia pun ada gak apply Customary Law, undang-undang adat. okay sebenarnya ada kerja esei bahasa arab tajuk " adat yang tak elok dalam perkahawinan " dan sedang google untuk sedikit bahan tapi termerewang pulak kat blog. hehe. ok skrang ceng nak fokus part bersanding.


rasa macam dah penah upload pic ni kt blog dulu. haha.

okay. setakat ni dah 3 adik beradik ceng yang dah kahawin. masa akak ceng kawen dulu, memang kitorang takde buat pelamin pun. tapi at last masa tengahari kenduri tu kitorang amik 2 kerusi untuk pengantin duduk sebab nak tangkap gambar keluarga. 

lepas tu abang cho pulak kawen. tak ambik pun pakej pelamin ke ape. tapi ada cousin yang offer buat sebab nak bagi meriah sikit sebab tangkap gambar macam best ada background lawa.

lepas tu, three. eh tak. lepas tu abang chik pulak kawen. dia cakap dia nak pelamin. mak cakap, boleh tapi kena guna duit sendiri untuk pelamin dan photographer. kiranya macam lagi best ah abang chik kawen sebab ada photographer. seronok la tuhh cam-whoring atas pelamin kan.

tertanya-tanya pulak ceng, salahkah bersanding di sisi Islam sebenarnya? sebab masa persandingan tu kan family kitorang memperkenalkan makcik-makcik, pakcik-pakcik dan saudara-mara kepada ahli keluarga  baru kami takde renjis-renjis pun. setelah google, ceng tertarik dengan pandangan yang ni....

Demi meraikan adat: Islam membenarkan persandingan dengan meletakkan syarat:
1. Jika ia disandingkan secara tertutup (di hadapan muhrim atau keluarga terdekat) dan kanak-kanak yang belum mengerti tentang aurat.  

2. Jika ingin melakukan secara terbuka diharuskan jika bertujuan iklan dan memperkenalkan mempelai kepada para jemputan dan kaum keluarga dengan syarat kesemua pihak baik pengantin dan para jemputan semua menutup aurat kecuali perhiasan yang biasa dilihat.


sumber dari sini.


hambik kau. dah macam cat merah tumpah atas baju.


kuceng : kahawen sekali je seumur hidup wehhhh. taktau la pulak kot ada yang pasang niat berkali-kali. ok bye. nak buat esei arab.
No comments: