on teman :)

Friday, March 5, 2010

baju pun boleh jadi haram kalau ...

muehehe. saje ah nak share. masa arab ustazah radziah hari tu ceng bentang fatwa pasal hukum memakai baju yang ada nama arak. ceh. nampak sangat la nak cakap pasal looserfool. eh tak. liverpool. owke. abang ceng sendiri pun suka sangat kat liverpool yang mana kalau bukak youtube mesti nak search gerrard's kick ke ape menda entah padahal bukan best pon.


gerrard dan carlsberg  jersinya

ogeh2. mengikut Jabatan Mufti Kerajaan, jabatan Perdana Menteri, Negara Brunei Darussalam, hukumnya adalah HARAM. haram wehhh harommmm. sebabnya.. kalau dah pakai baju tu, kita akan buat jenama arak tu semakin terkenal dan masyhur sekalipun takde niat nak bagi arak tu masyhur. jadinya, akan menggalakkan orang lain untuk minum arak. ish3. dah la pakai baju ada nama arak. menggalakkan orang minum pulak tu. padanlah liverpool kalah je. hohoh. tapi sekarang boleh je dapat yg tulis liverpool tp x tulis carlsberg. muahaha. nampak sangat tak ori.

( sumber fatwa jersi liverpool dari sini  )


begitulah pembentangan ceng haritu. makanya ada pulak la orang bertanya kepada ustazah hukum pakai baju yang ada tulisan. boleh pakai tapi kalau nak sembahyang cover2 ah tulisan tu. tambah-tambah lagi kalau tulisan yg boleh dibaca. mengganggu kekhusyukan kalau semayang berjemaah. afdal lah lagi kalau x pakai. 









makanya selepas itu ada pulak yang bertanya hukum pakai baju manchester united. red devil siap. ceng dah try cari hukum dia kat website infad tapi x jumpa. setakat komen-komen orang ada la jugak jumpa... ada yg cakap syaitan tu memang dah musuh yang nyata bagi kita. jadinya? kalau dah bangga sangat pakai jersi man u? musuh la sangat kannn. bhahaha..



aha. oke. itu cite pasal liverpool dengan manchester united. kalau dah kes jersi england dengan portugal pulak cmane? tanda salib siap.




england



portugal

ogeh ogeh. this year ada world cup. x salah aih nak sokong england or porto ke. dua2 team ni memang best. tapi i nak spain lah menang kann. or brazil ke kan.. back to the topic, jadinya boleh x pakai jersi england dengan porto neh? entah. ceng x jumpa la plak hukumnya. kalau lah ada orang bagi jersi liverpool, manchester united, england or portugal free yang ori harga ratus ratus pun, ceng sendiri pun tanok pakai. kalau jersi gunners ori ceng nak ah. muahahaha. 



kuceng : banyak lagi baju boleh pakai nak jugak pakai jersi lambang bukan-bukan nape? haihhhhhh..



5 comments:

pu3_kila said...

pki jersi usim jer...ade ke?hurm

tqa said...

hooo.
bgos2,
ak ske post ni.

kongsi2 la lagi fatwa2 yg korg bentang.
suke wehh.

k u c e n g said...

kila : uih. ada2. tu halal tu.logo usim siap ada gmbar kubah!mane nak cari dr univ laen.bhaha.

tqa : tq.terbangga kejap menjadi blogger.

Hilmi said...

jesi usim mhal..60 rgt 1set..wahah.eh ak pki chelsea..ok x?he2

pu3_kila said...

chelsea?? wat the...membzir jerk..ohohoh